Legiunea blestematilor

"Or e un fapt bine cunoscut, pe care vi-l poate confirma orice soldat din lume: nu se poate face razboi fara dezordine."
"Daca Razboi = Dezordine si Dezordine = Iresponsabilitate, atunci Razboi = Iresponsabilitate."
"Sa supravietuiesti la inceput, pentru a crapa apoi dupa ore de suferinta si speranta ar fi complet ridicol."
"Dar in timp de razboi, un camarad e ceva nepretuit, deosebit. Ceva ce se descopera in siguratatea apocaliptica a Marii Dezordini, care stii ca poate fi pierdut oricand si pe care intotdeauna il apreciezi la justa lui valoare."
Sven

"Trageti adanc aer pe nas flacai. In aer plutesc vitamine."
Porta

"Femeia, pentru soldatul de razboi, este o fiinta deosebita si deosebit de complicata. Este inceputul eterului indepartat si romantic, al dorintelor torturante, materializat prin visele solitare ale unei vieti civile cazute, zdrobite, estompate pana la irealitate de vacarm, de dezordine, de constrangere, de viata militara; si este de asemenea obiectivul foarte precis al grosolaniei acumulate, refulata in ei insisi, de acesti oameni fara femei. Un soldat nu este chiar un om, ci o uniforma printre multe altele, si din acest motiv el exprima usor adevaruri de ordin sexual, si mult mai des ca printre oamenii normali. Uniforma sa este un scut impotriva identificarii, o garantie de anonimat. Ea - uniforma, scutura toate complexele sale in maniera sa mizerabila. Soldatul este o companie si se simte in siguranta numai printre camarazii sai."
"Nu doresti sa tragi in oamenii cu care ai dansat pana in zori, chiar daca e razboi sau nu. Este unul din motivele pentru care mii de gloante se pierd in aer, multe obuze nu-si ating tinta, in multe batalii. Sa tragi in aer e uneori o placere si e chiar un mijloc de a fenta razboiul. Cu conditia sa n-ai un ofiter la cur, sa te urmareasca permanent."
"In afara camarazilor apropiati, soldatul din razboi nu cunoaste pe nimeni."
"Unii vor gasi poate aceasta redare a bataliei exaltanta si romantica, orice duel cu moartea este dramatic cu adevarat si te scoate din tine insuti si din cotidian. Dar te poti masura cu moartea si in alt fel, nu numai facand razboaie. Incercand sa salvezi alte vieti, de exemplu."
"Toti oamenii, fara exceptie, nu sunt altceva decat niste animale feroce."
Sven

Autor: Sven Hassel
Titlul original: De Fordömtes Legion
Editura: Flaviu's Marina
An aparitie: 1991
Numar de pagini: 252
Dimensiuni: 20/14

★★★

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hotul de umbre

Stapanul inelelor - Fratia inelului

Odiseea capitanului Blood

Apa pentru elefanti

Padurea spanzuratilor

Etichete

Afișați mai multe